Skip to main content

Onze historie

Vanaf 1927


Wij zijn een familiebedrijf in de derde generatie.

Onze opa en oma de Graaff zijn in 1927 begonnen, als manufacturenwinkeltje aan de Langegracht 27 in het mooie dorp Maarssen.Oma stond in de winkel en opa ging op de fiets goederen halen in Amsterdam. Het ging goed en het winkeltje werd al snel te klein, het magazijn werd bij de winkel getrokken, wat een hele verbetering was. Begin jaren dertig was het winkeltje aan de Langegracht echt te klein. Voor de winkel, maar ook voor het gezin met zeven kinderen. Dus gingen ze op zoek naar een groter pand, dat werd gevonden op de hoek Kaatsbaan/Diependaalsedijk, het oude gemeentehuis van Maarseveen annex café. Hier kon de familie zowel zakelijk als privé groeien. Ook de moeilijke oorlogsjaren werden, ondanks dat de voorraad werd geblokkeerd ten behoeve van de evacuaties, goed doorstaan.


De Graaff Maarssen na de oorlog

Na de oorlog ging opa naar Twente, zakenrelaties af, om te kijken of er nog handel te krijgen was, dit ging maanden zo door. Uit Amerika kwamen balen met kleding. De gemeente gaf de distributie in handen van opa en oma. Deze moesten nog wel even gestoomd en geperst worden, want de kleding zag er niet uit. En net zoals nu, stond de naam de Graaff voor kwaliteit. Begin jaren vijftig werd de winkel weer verbouwd, andere pui en ingang, waardoor de winkel meer ruimte kreeg. In 1952 bestond de winkel 25 jaar en 8 van de 14 kinderen werkten in de winkel.In 1955 werd de confectie verder uitgebreid. Oma de Graaff haalde de voorpagina van diverse nationale en regionale kranten, door het organiseren van een modeshow met haar 8 dochters als mannequin.


Verhuizing van De Graaff Maarssen

De jaren vlogen voorbij, de kinderen vlogen uit en begonnen iets voor zichzelf. Twee zonen en dochters bleven in het bedrijf, wat uitgroeide tot 3 winkels. De Graaff mode,de Graaff woningtextiel en de Graaff meubelen. In 1969 was de opening van de Graaff woninginrichting en meubelen op de Kaatsbaan 36. Hierdoor kreeg de moederwinkel nog meer ruimte voor de confectie en textiel. In 1971 tijdens de grote verbouwing van de moederwinkel sloeg het noodlot toe, er brak een grote brand uit en het pand was verloren. Al heel snel kon er een noodwinkel aan de Diependaalsedijk geopend worden en de winkel kon verder draaien. In 1972 was het nieuwe pand klaar en kon de noodwinkel verlaten worden. Een pand wat alle ruimte bod voor het grote aanbod aan dames- en kinder- en babykleding, lingerie en huishoudtextiel.


De huidige generatie De Graaff met een unieke winkel

In 1975 was het nieuwe pand aan de Diependaalsedijk klaar, hier verhuisde de meubelen naar toe. Zo vergingen de jaren, en in 1997 werd de meubelzaak opgeheven, geen opvolging en de tweede generatie wilde het ook wat rustiger aandoen. Inmiddels was Elvira (kleindochter van opa en oma de Graaff) werkzaam in de woningtextiel en in 2000 werd het haar winkel. Voor de modewinkel was er geen opvolging, dus er werd een plan bedacht voor een unieke winkel, een combinatie van slapen, bedmode, lingerie en linnenshop. En deze unieke winkel moest zich natuurlijk vestigen op een plek, waar het jaren geleden (bijna) is begonnen, op de hoek van de Kaatsbaan en Diependaalsedijk.