Skip to main content

Service & tips

Handige weetjes en tips voor je bed, kussen, linnengoed en meer.

Wasadvies voor beddengoed

Wassen
  • Was beddengoed altijd voor het gebruik.
  • Stop uw dekbedovertrek altijd binnenste buiten in de wasmachine.
  • Let op dat er niet meer dan 2,5 tot 3 kg in uw wasmachine zit. In praktijk betekent dit 2 éénpersoonsovertrekken of 1 tweepersoons- dan wel lits-jumeauxovertrek met bijbehorende kussenslopen.
  • Gebruik vloeibare wasmiddelen. Dit komt het bedtextiel zéér ten goede. Vermijd het gebruik van optische- cq. bleekmiddel.
    – Wit onbedrukt textiel: gebruik een wasmiddel voor de witte was;
    – Licht en donker gekleurd textiel: gebruik een wasmiddel voor de gekleurde was; 
    – Donker gekleurd textiel: gebruik een wasmiddel voor de donkere en zwarte was.
  • Was je beddengoed op de temperatuur, welke wordt aangegeven op de verpakking, of op het etiket.
  • Was de eerste 2 keer het beddengoed met een vloeibaar wasmiddel waarbij je de dosering afstemt op de doseringsinstructie voor de vervuilde was. Dit om eventueel overtollige kleurstoffen te verwijderen.
  • Maak je gebruik van uitgestelde start, zet de wasbol dan rechtop en zorg ervoor dat deze tijdens de wachttijd niet om zal vallen.
  • Let op dat de machine niet op waterbesparing staat. Kies indien mogelijk, voor de eerste 2 wasbeurten, de optie extra spoelen en extra (hoog) water.
  • Laat bedtextiel nooit in water staan: dus niet (in)weken of bij handwas stil laten staan. Denk ook aan de zogenoemde spoelstop (bij sommige wasautomaten in te stellen, hierdoor blijft het water ook staan).
  • Direct na het beëindigen van het wasprogramma dien je het bedtextiel uit de machine te halen en te drogen. Laat het bedtextiel nooit in natte toestand in de trommel liggen!
  • Na het spoelen en centrifugeren (niet te snel), geeft hangend drogen het mooiste resultaat. Het bedtextiel droogt nagenoeg kreukloos op en hoeft alleen nog wat worden bijgestreken. Droog dekbedovertrek binnenste buiten.
  • Als je gebruik maakt van een droogtrommel, gebruik dan gedurende een korte tijd een lage droogtemperatuur.

Alles wat je wilt weten over een dekbed

Welk type dekbed moet ik kiezen?

Het aanbod in dekbedden is groot, het lijkt moeilijk om tot een juiste keuze te komen.
Het gewicht van het dekbed kan het uitgangspunt zijn, welk gewicht op het lichaam wordt als prettig ervaren? Maar ook het gebruikte vulmateriaal. Voorkeur voor een puur natuur dekbed, of het gebruiksgemak van een synthetische vulling. En ook andere eigenschappen kunnen van belang zijn, zoals wasbaarheid en allergievriendelijkheid. Kortom: de aankoop van een dekbed is een persoonlijke keuze. Wij van de Graaff in Maarssen geven u hierin deskundig advies, zodat u de juiste keuze kunt maken.

Dekbedden zijn er in verschillende uitvoeringen:
• enkel dekbed, voor bijna het hele jaar;
• zomer dekbed, voor de warme zomermaanden;
• 4 seizoenen dekbed, bestaan uit twee afzonderlijke helften met een verschillend vulgewicht, zodat je hiermee ook in warme zomers of koude winters de isolatiebehoefte naar omstandigheden kunt aanpassen.

Hoe warm is een dekbed?

Over de warmte van een dekbed gaan veel verhaaltjes, realiseren dat een dekbed alleen isoleert, niets meer en niets minder. Warmer dan jezelf bent wordt het dus nooit. Van groot belang is echter hoe je die warmte ervaart en dat heeft veel te maken met de vochtigheid. Uit ervaring weet je dat bij vochtige, klamme warmte, vlak voor een onweersbui, 25 graden heel anders aanvoelt dan in Spanje op het strand.
Zo zit het ook met jouw bed. Elke nacht verliest een mens gemiddeld ongeveer 0,5 liter vocht. Een goed dekbed neemt dit vocht op en staat het vervolgens af aan de lucht. Niet te snel, want dat zou een afkoelend effect hebben.
Hoe goed de warmte-isolatie is, is voornamelijk afhankelijk van de dikte van het dekbed: hoe meer stilstaande lucht, hoe betere isolatie, hoe warmer.

Vulmateriaal van een dekbed

Dons is vaak gemengd met kleine veertjes. Het donsgehalte (15% tot 100%) moet daarom vermeld worden. Hoe meer dons, hoe lichter het dekbed. Voor synthetische vezels moet vermeld worden of de vezels hol of gesloten zijn. Holle vezels zijn veerkrachtiger en isoleren beter. Wol is meestal 100% zuivere lams- of scheerwol.

Model en afmeting
  • Model
    Om de vulling van het dekbed te fixeren worden boven- en onderkant van het tijk op verschillende manieren, al naar het gelang van het type, aan elkaar bevestigd.
  • Afmetingen
    Eénpersoons dekbed: 140 cm breed is voor de meesten ruim voldoende.
    Tweepersoons dekbed: breedte van 200 cm tot 240 cm (meest voorkomend).
    Bent u langer, dan is een lengte van 220 cm aan te bevelen. De maten zijn vrijliggend en gladgestreken gemeten.
Tijk

De tijk is het omhulsel van de dekbedvulling.
Het moet aan twee belangrijke voorwaarden voldoen:

  • de tijk moet dicht genoeg geweven zijn om de vulling binnen te houden.
  • het moet voldoende ademen om transpiratievocht effectief af te voeren. Dekbedden hebben vrijwel altijd een tijk van 100% katoen; alternatieven zijn o.a.: samenstellingen van katoen/polyester, microweefsel of viscoseweefsel.
Wat houd vulgewicht in bij een dekbed

Het vulgewicht wordt vermeld als totaalgewicht of een gewicht per m2. Omdat verschillende soorten en kwaliteiten vulmaterialen ook verschillende isolatiewaarden hebben, kun je alleen de vulgewichten van dekbedden met hetzelfde vulmateriaal met elkaar vergelijken.

Warmteklasse

De warmtebehoefte verschilt per persoon. Dekbedden kennen dat ook verschillende warmteklassen, die je houvast geven bij de bepaling van jouw keuze.
Warmteklassen zijn gerelateerd aan de dikte van het dekbed.

  • Klasse 1: Dikte dekbed vanaf 8,8 cm Ideaal voor koude slaapkamers en/of mensen die het nogal snel koud hebben
  • Klasse 2: Dikte dekbed 6,3 – 8,2 cm Gemiddelde warmte-isolatie. Deze dekbedden zullen de meeste mensen goed bevallen
  • Klasse 3: Dikte dekbed 4,0 – 5,7 cm Voor mensen die het snel warm hebben en/ of voor gebruik in verwarmde kamers
  • Klasse 4: Dikte dekbed 2,0 – 3,4 cm Echte zomerdekbedden, die zelfs in warme nachten nog optimaal comfort bieden



Gewichtsklasse

Een superlicht dekbed of liever wat zwaarder? Door verschillende vulmaterialen kunnen dekbedden uit dezelfde warmteklasse verschillen in gewicht. Zo is wol zwaarder dan dons.

Er zijn 5 gewichtsklassen, uitgaand van het totaalgewicht van een dekbed van 140×200 cm.

  • Ultralicht tot 1000 gram
  • Superlicht van 1000 tot 1300 gram
  • Licht van 1300 tot 1800 gram
  • Medium van 1800 tot 2500 gram
  • Zwaar meer dan 2500 gram
Was- en gebruiksvoorschriften

Wasvoorschrift
Dekbedden zijn doorgaans goed te reinigen. Het volgen van het wasadvies is van groot belang voor de levensduur van uw waardevolle dekbed. In de meeste wasmachines kun je een éénpersoonsdekbed zelf wassen. Het is belangrijk om het dekbed na het wassen zorgvuldig te spoelen en te drogen, zodat het volume weer helemaal terugkomt. Met grotere dekbedden kun je het beste terecht bij een wasserette of stomerij. Was niet te snel je dekbed!

Gebruiksvoorschrift
De gebruiksvoorschriften zijn meestal eenvoudig, omdat een dekbed over het algemeen weinig onderhoud vraagt. Als u elke dag het dekbed even losjes opschud en door het raam van de slaapkamer een uurtje of twee open te zetten, is dat genoeg om uw dekbed fris en volumineus te houden.


Alles wat je wilt weten over een hoofdkussen

Wat is het ideale hoofdkussen?

Ruim één derde van ons leven brengen we slapend door. Wij staan daar meer bij stil dan vroeger. En daardoor gaan we vandaag de dag zorgvuldig te werk bij het inrichten bij onze slaapkamer. Maar niet zelden wordt het beoogde resultaat niet bereikt, omdat aan het hoofdkussen weinig aandacht wordt besteed.

Geen wonder dat er veel mensen onuitgeslapen rondlopen, met hoofd-en of nekpijn, die beslist niet uitgerust zijn op hun goede bed. Hoofd en nek zijn samen half zo lang als de rug en dat betekent dat de steun van het bovenlichaam voor 33% bepaald wordt door het hoofdkussen. En hoewel het hoofd maar zo’n 5 kilogram weegt, zijn de spieren van de hals en de nek, die het hoofd overdag zo beweeglijk maken, kwetsbaar en gevoelig voor verkeerde belasting.
Nekondersteuning is de beste manier, om een goede lighouding te krijgen. Want door niet alleen het hoofd, maar juist ook de nekholte te ondersteunen, wordt de stand van de wervelkolom gecorrigeerd en worden de spieren ontlast. Niet alleen kun je daardoor beter ontspannen, maar voorkomt ook hoofdpijn- of spierpijnklachten, die van een verkeerde lighouding het gevolg kunnen zijn.
Daarom is een goed kussen zo belangrijk en heeft de Graaff in Maarssen zo’n groot assortiment. Voor ieder hoofd heeft de Graaff het juiste kussen!

De pasvorm kan het uitgangspunt zijn, om de slaaphouding te vinden waarbij schouders en nek optimaal ontspannen. Maar men kan de gebruikte materialen als uitgangspunt nemen, als je de voorkeur heeft voor een ‘puur natuur’ hoofdkussen. Of het gebruiksgemak van een synthetische vulling. Ook andere eigenschappen, zoals kneedbaarheid, navulbaarheid of duurzaamheid kunnen het uitgangspunt zijn.

Door het brede aanbod van de Graaff kunnen wij voor vrijwel elke denkbare wens een ideale oplossing vinden.
Nu is het nog van belang, welk hoofdkussen, jouw kussen is!! Neem de tijd om te bepalen welke eigenschappen van belang zijn. Een kleine moeite, die zeer de moeite waard is, want een verantwoorde keuze geeft weer jarenlang een comfortabele en verkwikkende nachtrust. Over het hoofdkussen wordt dan niet meer nagedacht, want lekker slapen is een vanzelfsprekendheid geworden!

 

Vormvaste neksteun hoofdkussens

Onder hoofdkussens met een neksteun verstaan wij van de Graaff Maarssen kussen met vaste vulling.
Door de vaste vulling kan je het kussen niet van vorm veranderen. Op deze manier blijft het kussen
de hele nacht in model, je nek kan zo heerlijk ontspannen.
De Graaff slapen heeft een zeer uitgebreide collectie in latex en traagschuim neksteunhoofdkussens.

Tips om lang van hoofdkussens te genieten
  • Transpireert je veel? Koop dan een kussen met een goede vochtregulatie, dus katoenen tijk en een luchtige vulling.
    Bescherm je hoofdkussen met een molton sloop, die de Graaff in verschillende soorten in haar grote collectie voert.
  • Door middel van de ritssluiting is de vulling goed te doseren, voornamelijk bij synthetische kussens.
  • Een hoofdkussen heeft het zwaar; elke nacht verliezen wij ca. 05 liter transpiratievocht.
    Alleen al vanuit hygiënsche oogpunt is vervanging na 3 tot (maximaal) 5 jaar wenselijk.
  • Bij de keuze van het juiste kussen is de houding waarin je meestal slaapt van belang:
    een specifieke zijslaper zal een hoger kussen nodig hebben dan iemand die liefst op de rug slaapt.
    Ook wanneer je een rustige slaper bent, verander je ‘s nachts minstens 12* van slaaphouding.
    Maar toch blijkt steeds één slaaphouding favoriet te zijn. Meestal is dit de houding waarin je in slaap valt.
  • Wie op z’n buik slaapt heeft het moeilijk: geen of een dun kussen met vulling waar je doorheen kunt ademen kan een oplossing zijn.
    Fysiotherapeuten zijn er echter kort over; de buikhouding is een af te raden slaaphouding.
    Het opzij gedraaide hoofd beknelt namelijk nekwervels, ademweg en zenuwen.
    Slaapt je op je zij, dat moet het kussen hoger zijn dan wanneer je op je rug slaapt.
  • Op een stevig matras heb je een wat hoger kussen nodig. Op een zacht bed, waar je wat meer in wegzakt, een minder hoog kussen.
  • De levensduur van een hoofdkussen wordt voor een groot deel bepaald door het onderhoud.
    Hoofdkussens met een wasbare vulling kunnen worden gereinigd volgens de aanwijzingen op het waslabel.
    Toch is het onverstandig je kussen vaak te wassen of chemisch te reinigen.
    Elk vulmateriaal slinkt bij confrontatie met hoge temperaturen.
    Om het kussen in goede conditie te houden volstaat het dagelijks even opschudden en regelmatig luchten (niet in de felle zon). Opkloppen met de hand is aan te raden,  gebruik geen mattenklopper of stofzuiger, daarvan kan de vulling beschadigen.
  • Wanneer je donskussen wat platter is geworden, geef het dan een opknapbeurt in de droogtrommel.
    Doe er dan ook een tennisbal in, wordt het hoofdkussen extra goed opgeklopt.
  • Bij de Graaff in Maarssen kan je in alle rust hoofdkussens vergelijken en uitproberen op bed.
    Voor neksteunkussen geldt dat je ze ook thuis kunt uitproberen!

Textielweetjes

Platbinding

Deze binding wordt het meest gebruikt voor bedtextielweefsels. De ketting- en inslagdraden worden om en om gekruisd. Kettingdraad gaat eerst boven op de inslagdraad, bij de volgende inslagdraad eronder, enz.

Keperbinding

Manier voor het kruisen van draden, waarbij de kettingdraad steeds onder twee inslagdraden loopt en daarna boven één inslagdraad. De inslagdraden liggen hierdoor steeds boven twee kettingdraden en daarna onder één kettingdraad.
Een bekend voorbeeld van keperbinding is de jeans.

Satijnbinding

Is eigenlijk een 4/1 keper. De kettingdraad loopt steeds onder vier inslagdraden en daarna boven één inslagdraad.
Door satijn weven is het mogelijk de garens zeer dicht op elkaar te weven. Het doek wordt dus lekker soepel. Door de vele ‘losliggende’ draden is het iets kwetsbaarder dan een platbinding.
Satijn is dus alleen een weeftechniek en zegt niets over het doek. 100% katoen, 50% katoen/50% polyester en zelfs 100% polyester kunnen dus satijn genoemd worden als het maar satijn geweven wordt.

Breien

Bij breien worden één of meer garens door het in elkaar laten grijpen van lussen tot doek verwerkt. Door deze wijze van verwerken zijn breisels elastischer dan weefsels. Machinale breisels noemt men meestal tricot. Tricot voor hoeslakens wordt vaak jersey genoemd.

In bedtextiel worden vaak termen gebruikt als percaline en percal gebruikt. Maar wat is dat eigenlijk?

Om deze termen te begrijpen dient men de constructie van een doek te begrijpen. Een voorbeeld.
100% katoen 60/60 20/20
De getallen 60/60 staan voor het aantal ketting en inslagdraden per engelse inch. Dus op een vierkante inch zijn er 60 kettingdraden gekruist met 60 inslagdraden. De getallen 20/20 omschrijven de garendikte van de ketting en inslagdraden.
Deze getallen geven de hoeveelheid garen (uitgedrukt in de lengtemaat ‘engelse yard’) aan die in een engelse pond (gewicht) gaat. Het is dus een verhoudingscijfer. Hoe hoger dit getal hoe fijner/dunner het garen en vice versa.

Percaline
Wordt uit 30-er garens geweven. Deze zijn dus 1,5 keer zo fijn als 20-er garens. Door de fijne garens kan men meer garens verwerken per engelse inch. De meest voorkomende constructie is 76/68 30/30. Voordeel is een zachter weefsel maar wel dunner dan 60/60 20/20.

Percal
Wordt uit 40-garens geweven (nog fijner dan percaline) contructies als 103/89 40/40 of 119/83 40/40 zijn gebruikelijk. Heerlijk zacht en soepel. Helaas is percal door de fijne garens wel kreuk-gevoelig.

Badstof

Is een katoenen weefsel met, meestal aan beide zijden, lussen, waardoor het snel vocht op kan nemen.

Batist

Is een dunne zachte stof van katoen, gemaakt van gekamde, soms gemerceriseerde garens. Meestal geweven in platbinding, ca. 33 draden per cm.

Damast

Is een stof met een satijnbinding, meestal met zeer ingewikkelde jacquardpatronen ingeweven. Damast wordt van katoen, linnen, wol en zijde gemaakt.

Flanel

Is een katoenen weefsel dat aan één kant of aan beide kanten is geruwd.

Makokatoen

Makokatoen is een uit Eqypte afkomstige katoensoort.

Molton

Is een dikke stof van katoen die aan beide zijden geruwd is. Molton wordt gebruikt voor het beschermen van matrassen.

Merceriseren

De platte vezel wordt opgezweld en wordt korter, sterker en steviger waardoor er een glans gegeven wordt die bestand is tegen wassen.

Sanforiseren

Sanforiseren is het voorkrimpen van stof door middel van het bevochtigen met stoom.


Slapen en allergie

Huisstof

Huisstofmijt-allergie wordt het meest met slaapkamers in verband gebracht.
Men is niet allergisch voor de materialen die in dekbedden en kussen zijn verwerkt, maar die gezellige beestjes die in deze stoffen leeft. De huisstofmijt is een spinachtige diertje, die net niet met het blote oog zichtbaar is. In de warme, vochtige omgeving van het bed voelt dit beestje zich prima thuis. Zijn voedsel bestaat vooral uit de inbed altijd aanwezige huidschilfertjes. Daarvan verliest een mens tijdens een nachtje slapen één tot anderhalve gram. Genoeg als voedselbron voor duizenden mijten. De afvalstoffen van de mijt zijn zo klein, dat ze zweven in de lucht. Deze afvalstoffen zijn de veroorzakers van de allergisch reactie. In de warme maanden zijn huizen relatief warm en vochtig , dan planten huistofmijten zich snel voor. In de herfst en de winter komen de meeste klachten voor: de concentratie van allergie-verwekkende stof is dan groot en daar komt bij dat mensen meer tijd in huis doorbrengen.

De verschijnselen

De verschijnselen van huistofmijt-allergie lijken op verkoudheid. Het belangrijkste verschil is dat de verschijnselen, die bij verkoudheid na elkaar optreden (keelpijn, dan niezen, dan een loopneus) zich bij allergie gelijktijdig voordoen. Andere symptonen zijn rode ogen en benauwdheid.

De boosdoener

De materialen, waarvan dekbedden en hoofdkussen zijn gemaakt veroorzaken op zich geen allergie. Toch kunnen er grote verschillen zijn, die invloed hebben op het voorkomen van huisstofmijt. Is een kussen of dekbed stoffig, dan is een tijk, die huisstofmijt gemakkelijk doorlaat, daar medeoorzaak van. Is een tijk fijner geweven, dan kan een huistofmijt minder of zelfs helemaal niet doordringen.

Maatregelen

Bij overgevoeligheid voor huisstofmijn, kunt u maatregelen nemen.

  • Houd de slaapkamer droog door in het najaar tijdig de verwarming aan te zetten. Dat
    voorkomt een explosie van het aantal mijten.
  • Beperk huisstof in de slaapkamer door een gladde vloer te kiezen en die regelmatig te
    reinigen.
  • Lucht je kamer elke dag ongeveer 30 minuten. Leg ook uhet dekbed open.
  • Huistofmijten worden gedood door beddengoed op 60 graden te wassen. Maar ook een
    zeer lage luchtvochtigheid werkt goed. Een diepvries is prima geschikt om huisstofmijt
    effectief te doden! Na enkele uren is het dekbed of kussen er weer vrij van.
  • Materialen die ervoor zorgen dat huisstofmijt wordt geremd of gedood zijn L Actigard
    behandeling op katoenen tijdstof, synthetisch vulmaterialen zoals Comforel Supreme.